SUNDHEDS.INFOTILDIG.DK

...Alt Om Sundhed
Sygdomme Behandlere E-Nr Symptomer Links
Vitaminer & Mineraler

Leksikon
Lægens leksikon
Tandlægens Leksikon
Psykiaterens Leksikon
Jordemoderens Leksikon
Sundhedsplejeskens Leksikon
Fysioterapeutens Leksikon
0

Akut halskatar, halsbetændelse og byld i halsen

Akut halskatar,
halsbetændelse og byld i halsen.
Af Søren Vesterhauge,
overlæge dr. med.
Mundhulen
Baggrund:
Akutte halssmerter er en de hyppigste plager og årsager til sygdomsfravær.

Årsager:
Den akutte halskatar, der opstår i sammenhæng med forkølelse skyldes virusinfektion i slimhinden og er, selv om smerterne kan være ganske ubehagelige, en helt banal tilstand, som i sig selv ikke kræver behandling. Ved den akutte halsbetændelse er der infektion i mandlerne. Infektionen skyldes ofte bakterier og kan kræve antibiotikabehandling mhp. at forkorte sygdomsforløbet. I fortsættelse af en halsbetændelse kan der danne sig en byld bag én af mandlerne. Bylden kan også komme uden der først har været halsbetændelse og skyldes da infektion i nogle små spytkirtler ved toppen af mandlerne (de Weberske kirtler).

Symptomer:
Ved den akutte halskatar er der ofte en kradsende, tør irritationsfornemmelse i halsen. Det letter at få lidt at drikke. Der er sjældent feber.

Ved den akutte halsbetændelse forværres smerterne ved synkning. De stråler ofte ud mod ørerne, ofte så udtalt, at man tror, at det er en mellemørebetændelse. Patienten har feber og har ofte en øm hævelse af lymfekirtlerne under øreflipperne.

Ved byld i halsen er smerterne voldsomme og altid kun lokaliseret til den ene side. Der er udtalte synkesmerter og patienten har ofte problemer med at åbne munden. Der er sjældent særligt høj feber.

Diagnosen:
Halsslimhinden og især ganebuerne er ofte ildrøde ved den akutte halskatar. Man kan næste se, at det må gøre ondt.

Ved halsbetændelsen er mandlerne hævede og der er små hvidgule pletter på mandlerne. Lymfekirtlerne under øreflipperne er hævede og ømme. Patienten har ofte høj feber. Er patienten alment dårlig, flyder pletterne på mandlerne sammen til en tyk membran og er der hævelse af flere lymfekirtler på halsen og andre steder, må man have mistanke om mononukleose (kyssesyge), som skyldes infektion med et specielt virus.

Hvis der er en byld i halsen, er det vanskeligt at få patienten til at åbne munden. Den ene side af ganen er hævet og skubber drøvlen over til den modsatte side. Der er næsten altid hævelse af lymfekirtlen under øret på den samme side.

Behandling:
Ved halskatar kan det lindre at få noget ikke alt for varmt at drikke . Det er klogt at tage noget varmt om halsen og holde sengen, hvis man har feber.

Skyldes halsbetændelsen bakterier og har patienten feber, bør man give antibiotika (penicillin, hvis det tåles). Hvis der er tale om mononukleose, hjælper antibiotika ikke. Ved mononukleose er man ofte nødt til at holde sig i ro i flere uger og da der ofte samtidig er leverbetændelse, skal man undgå alkohol i mindst 3 måneder.

Ved byld i halsen, bør patienten have antibiotika og indlægges. Bylden kan ofte tømmes vha. en sprøjte med en tyk kanyle. Hvis man har haft flere bylder eller hvis hævelsen er voldsom, fjerner man ofte mandlen i fuld bedøvelse.

Forebyggelse:
Halsbetændelser og bylder i halsen kan forebygges ved fjernelse af mandlerne. Har man mere end tre halsbetændelser om året, er der sikkert udsigt til endnu flere, og det er under disse omstændigheder en god handel med ubehag at få mandlerne fjernet.

© 2012 - infotildig.dk Opret gratis behandler profil | Information | Kontakt | Sitemap
Informationen på sundheds.infotildig.dk er ment som støtte, og må på ingen måde tages som erstatning
for professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge.